Dlaczego białe wino jest białe, a czerwone wino czerwone?

Często zadajemy sobie pytanie: czerwone wino czy białe? Ale czy wiedziałes dlaczego białe wino jest białe, a czerwone czerwone? To oczywiste, że są tam białe i czerwone winogrona – ale miąższ jest zawsze jasny. W tym wpisie na blogu znajduje się odpowiedź na to konkretne pytanie.
Prostą odpowiedzią byłoby to, że są to różne winogrona, ale są też wina, które są białe jednak zostały wykonane z czerwonych winogron. Przykładem tego wina jest Blanc de Noir. Dlatego ta odpowiedź nie jest całkiem poprawna. W przypadku Blanc de Noir, czerwone winogrona są wyciskane i po krótkim czasie skórki winogron zostają oddzielane od moszczu gronowego. Zapobiega to przebarwieniom moszczu gronowego, a wino pozostaje białe. Ciekawe prawda?
To również daje nam odpowiedź. Czerwony kolor w czerwonym winie wynika z faktu, że barwniki ze skórki pozostają dłużej w moszczu i dlatego uwalniają je do wina.
Ale dlaczego niektóre odmiany czerwonego wina mają bardzo intensywny kolor, a niektóre mają słaby czerwony ton? – Często zależy to od tego, ile barwników zawiera dana odmiana winogron. Z drugiej strony, zależy to od długości fazy fermentacji i zawartości alkoholu.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.